*Mer än ett tradband*

  Swingsters har tagit som sin uppgift att försöka täcka så mycket av den afro-kreol-amerikanska musiktraditionen som möjligt. Bandet uppstod i början av 70-talet, och under namnet Sumpens Swingsters spelades genuin New Orleansjazz runt omkring i hela Norden, med utflykter då och då till Tyskland, Holland, Polen, Belgien - och New Orleans. En rad gästartister från ”the Crescent City” framträdde med bandet - Percy Humphrey, Louis Nelson, Kid Thomas Valentine, Champion Jack Dupree, för att nämna några. Snart breddades repertoaren till andra former av New Orleansmusik, som ragtime, blues och R&B. En stor inspirationskälla var Professor Longhair, vars rumbakryddade rhythm’n’blues aldrig upphör att fascinera.

*****
”Den mest otraditionella av alla traditionella orkestrar” *****   

På öarna i de franska Små Antillerna spelas  musik med samma ingredienser som i New Orleansmusiken, känslosamhet, värme, kraft och swing, men med ännu tydligare latinsk rytmik. Krister Malm, tidigare chef för Musikmuseet, ska ha en stor del av äran för att orkestern kom i kontakt med - och drabbades av - inspelningar från 20- och 30-talen med, framför allt, klarinettisten Alexandre Stellio från Martinique. Sedan dess har biguiner, valser och mazurkor från Martinique och Guadeloupe varit en omistlig del av bandets repertoar.  Därefter gjorde bensinfaten sin entré i orkestern, och med dem calypsos från Duke of Iron och andra storheter från Trinidad. Jamaicas bidrag till  låtlistan är en handfull ska-nummer, och dessutom insikten att ganska mycket kan spelas som ska.........

***** Allt spelas med värme, spelglädje, stor traditionskunskap och en kärlek till musiken som inte har några ironiska grimaser men ändå en god dos humor” (DN). *****

 Swingsters fortsatte att spela denna oemotståndliga mix av musik överallt - på jazz- och folkmusikfestivaler, klubbar, TV, radio, fester och vid alla upptänkliga tillfällen. En höjdpunkt var en treveckorsturne till Florida och New Orleans 1990, som fick sin kulmen på New Orleans Jazz & Heritage Festival, världens största i sitt slag. Hittills hade bandet gett ut 5 LP och 2 kassetter. En av skivorna är en dokumentation över ett mer än decennielångt samarbete med Gunnar Harding, vars lyrik vävs samman med Swingsters toner. Gunnar är dessutom författare till boken ”Kreol” (Gedins), som är en skildring av den kreolska kulturens framväxt och blomstring i New Orleans och Västindien.

 ***** "........denna orkester, som får anses tillhöra tillvarons omistliga ." (OrkesterJournalen) *****  

  1995 innebar en nystart. Trumpetaren  Lars ”Sumpen” Sundbom slutade, Cacka Ekhé putsade upp sin kornett och Tord Larsson blev medlem i bandet, medförande klarinett och saxar. Kassetten "Street Jazz" med livemusik från en solig försommardag på Österlånggatan i Stockholm spelades in.
Bandnamnet ändrades till Swingsters
och 1998 gavs CD-n ”
Root Bag” ut.  Där ger sig bandet in i ytterligare en besläktad genre, västafrikansk High-Life.
 
Nästa CD "
Select Tango
" , som innehåller såväl New Orleans-brassband som "storbandsjazz-funk-ska" och mjuk Martiniquevals, kom ut i januari 2002.

CD nr tre: "Creole Belles" blev klar 2004 och får ses som en hyllning till kreolsk skönhet, såväl musikalisk som tvåbent. Som vanligt är omslaget signerat Jan Lööf, som dessutom spelar sax och flöjt på plattan!

De senaste tillskotten i repertoaren kommer från Abdullah Ibrahims Sydafrika och Abel Ferreiras Brasilien,

Mer Afrika lär det bli i framtiden - vid sidan av  Jelly Roll Morton-klassiker, ragtimes, biguines, calypsos, blues, choros, R&B, ska, klezmer, zydeco.........,eller vad som helst som gör Swingsters’ gumbo ännu kryddstarkare.

Swingsters fortsätter att röra sig ute i världen, de senaste åren har man besökt Holland, Tyskland, Frankrike, Norge,  Schweiz och Danmark

*****
Swingsters
består idag av:

Christer "Cacka" Ekhé (co, cl, sax & voc), Bob McAllister (tb, steel pans & voc), Tord Larsson (cl & sax), Göran Schultz (p & voc), Ove Gustavsson(bas), Krister Ohlsson (dr & perc)

En välkommen, och ofta förekommande, gäst är:
Micke Selander (g)
Dessutom spelar alla, som råkar ha en hand ledig, diverse slaginstrument - vid mer eller mindre lägliga tillfällen.


Liten ordlista: Biguine: (ej att förväxla med beguine) 4-taktsdans från Martinique-Guadeloupe, besläktad med rumba och calypso. Mazurka:till sitt ursprung en polsk-fransk tretaktsdans, i sin västindiska version spelad i synkoperad 6/8-takt
 Ska: föregångaren till reggae, oftast snabbare, med samma "halvtakts-två/fyra".
Swingsters

c/o Ohlsson
Krokvägen 23
122 62 Enskede

Tel: 0708 32 67 51

e-post:info@swingsters.se
 

MusikMusikerInspelningarBilder/LänkarSpelningarKontaktHem